Тема безбар’єрності та створення умов для інклюзивного навчання для фахівців будівельних професій – важлива і актуальна

«Безбар’єрність та умови для інклюзивного навчання» - такою була тема відкритої лекції, яка відбулася 29 березня  у рамках програми курсів підвищення кваліфікації «Прогресильне викладання: складові системи якості вищої освіти». Курси, організатором  яких є ГО «Прогресильні», проходять з 15 березня по 12 квітня 2023 року.

Спікерами зазначеної лекції були Олег Шпай – Accessibility Test Engineer в SoftServe, Public talk «Синергія неформальної та академічної освіти: інструменти та best practices»; Юрій Рашкевич — доктор технічних наук, професор, член Національного агентства кваліфікацій, заступник Міністра освіти і науки України (2017-2019 рр.)

Модератор заходу - Дмитро Чумаченко – кандидат технічних наукт.н., доцент, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ».

Учасники заходу обговорювали важливість освітньої безбар’єрності, впровадження інклюзії в закладах освіти всіх типів і форм власності. 

«Для представників ІІНО КНУБА, як провідної освітньої установи, яка здійснює підготовку фахівців будівельної галузі, ця тема цікава й у ракурсі створення комфортних умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами — проектування класів, навчальних кабінетів, ігрових кімнат, актових та спортивних залів та інших приміщень з урахуванням інклюзивності; особливостей проектування елементів доступності (пандусів/ліфтів, підйомників, спеціальних сходів), - розповідає Іннола Новикова. - За статистикою,  трохи більше 70% всіх шкіл в Україні забезпечені безбар’єрним простором, але лише до 1 поверху. Тобто, більшість наших шкіл ще не пристосовані для дітей з інвалідністю в повному обсязі. Це потрібно змінювати. І будівельники мають володіти для цього усім необхідним потенціалом знань і практичних компетенцій».

pr1pr2pr3pr4pprr

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА