Впровадження BIM-технологій в навчальний процес на кафедриі будівництва та інформаційних технологій ІІНО КНУБА

Необхідність підготовки і розвитку кадрового потенціалу в будівельній індустрії України важлива для створення конкурентоспроможної будівельної галузі, що відповідає високим стандартам якості і ефективності, та працює на основі системи сучасних узгоджених технічних і організаційних механізмів. 

Одним із шляхів досягнення мети інноваційного розвитку є модернізація архітектурно-будівельного проектування, зокрема впровадження BIM-технологій, що дозволяють приймати ефективні рішення на всіх стадіях життєвого циклу будівель і споруд від інвестиційного задуму до експлуатації і та реконструкції.

У зв'язку з цим на кафедрі будівництва та інформаційних технологій КНУБА ведеться активна робота над постійним і системним підвищенням якості підготовки бакалаврів та магістрів з будівництва, готових не тільки до отримання нових знань, а й до практичної адаптації їх у сучасних умовах ринку будівельної галузі.

 BIM (Building Information Model) — інформаційне моделювання будівлі. Це технологічний підхід до будівництва, який передбачає збір і комплексну обробку в процесі проектування всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про будівлю з усіма її взаємозв’язками і залежностями, коли будівля і все, що має до неї відношення, розглядаються як єдиний об’єкт.

Обов’язкове впровадження BIM-технологій в проектуванні та будівництві, починаючи з 2019 року, є важливим та своєчасним для України. Про це наголосив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, виступаючи на конференції Bimex Innovation Polygon 2018 в Києві.

«Зараз Мінрегіон проводить аналіз застосування BIM-технологій в проектуванні та будівництві, ретельно вивчається зарубіжний досвід. Гадаємо, що 2019 рік має стати роком початку BIM-технологій в Україні. Вважаємо це важливим та своєчасним для України», — сказав він.

Країни Євросоюзу почали впроваджувати BIM-технології ще в 2013 році. У липні 2018 року Робоча група Євросоюзу по BIM випустила Керівництво по впровадженню технологій для європейських державних замовників.

За оцінками експертів, проектування, будівництво та експлуатація об’єктів за технологією BIM більш ефективні. Так, в країнах Євросоюзу очікувана щорічна економія від використання BIM-технологій на етапі проектування та будівництва складає більше 20%. У Великобританії за рахунок використання BIM до 2025 року планується на 50% скоротити час реалізації проектів. «В Україні бізнес вже почав впровадження BIM-технологій. Ми хочемо, щоб в наступному році BIM-технології вже почали обов’язково використовуватися  для об’єктів категорії СС3»,- додав Парцхаладзе.

Перевагами застосування BIM-технологій в проектуванні та будівництві є:

  • зменшення термінів підготовки проектної документації;
  • зменшення ймовірністі помилок при проектуванні;
  • контроль ключових показників і дотримання термінів виконання робіт;
  • швидке надання інформації щодо результатів досліджень і випробувань, проектної документації та звітів в електронному вигляді;
  • оперативне коригування вартісних показників будівництва;
  • зниження грошових витрат
  • скорочення термінів введення будівлі в експлуатацію.
uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА