Спеціальність «Дизайн» - на стику творчості і технологій. Запрошуємо здобути професію, за якою майбутнє!

Серед спеціальностей, за якими здійснює підготовку та випуск бакалаврів одна з найбільших і найпопулярніших серед студентів ІІНО КНУБА кафедр – кафедра архітектурно-проєктної справи, вже кілька років поспіль великим попитом користується спеціальність 022 «Дизайн» (галузь знань 02 «Культура і мистецтво»).

Дизайнер – це професія, яка є однією з найбільш затребуваних на сучасному ринку праці. В еру яскравих емоцій та краси саме дизайнер створює такі речі, які дозволяють додати у життя більше кольорів. Заробітні плати у дизайнерів досить високі, проте й працювати доводиться багато і наполегливо. Але спочатку потрібно оволодіти необхідними ґрунтовними сучасними знаннями і навичками, які допоможуть стати кваліфікованим і дипломованим фахівцем. Отримати їх запрошуємо в ІІНО КНУБА.

Про сферу професійної діяльності випускників, які навчаються за спеціальністю 022 «Дизайн», розповідає завідуюча кафедрою, кандидат архітектури, доцент Наталія Авдєєва.

Дизайн-проєктування інтер’єру приміщень різних типів. Дизайн за визначенням – це сучасне мистецтво художнього конструювання, розробка зразків раціональної побудови предметного середовища. Саме слово «ДИЗАЙН» італійського походження від «Disegno». У перекладі воно має кілька значень: задум, план, намір, мета, креслення, ескіз, начерк, малюнок, візерунок, модель, шаблон, схема, композиція. 

Професія дизайнера інтер’єрів включає весь процес оформлення інтер’єру, починаючи з планування приміщення, освітлення, систем вентиляції, акустики, оздоблення стін і закінчуючи розміщенням меблів, текстильним дизайном.

Дизайнер інтер’єру – це фахівець зі створення нових проєктів гармонійного середовища для поліпшення умов життя людини. Він створює неповторну обстановку, стиль, красу і затишок в приміщенні, втілюючи в реальність мрії і настрої замовників. У дизайні інтер’єру існує безліч різних стилів, що сформувалися в різні історичні епохи, наприклад хай-тек, деконструктивізм, романський, модернізм і … ще десятки, якщо не сотні.

Предметний дизайн. Дизайн інтер’єру не закінчується на виборі будівельних матеріалів, меблів або світильників. Важливу роль у сучасному інтер’єрі грають дрібні деталі, прикраси та аксесуари. Тому все більшої популярності набуває предметний дизайн.

Завдяки неординарному використанню предметів інтер’єру будь-яке приміщення стає особливим. Адже саме дрібниці збагачують інтер’єр і надають йому певний шарм.

Ландшафтний дизайн. Ландшафтний дизайнер - це і художник, і садівник, і архітектор в одній особі. Він повинен бути одночасно і романтиком, і прагматиком, і натурою творчою, і мати математичний склад розуму.  Під поняттям «ландшафтний дизайн» ховається дуже складна наука; це професія, яка об’єднує в собі безліч інших спеціальностей; ландшафтник повинен володіти певними знаннями в інженерії та архітектурі, математиці та образотворчому мистецтві, біології та ґрунтознавстві, мистецтвознавстві та психології, садівництві та колористиці, розбиратися в механіці, геометрії, хімії, знати комп’ютерні програми… Якщо Ви обираєте дану професію, пам'ятайте: вам доведеться бути архітектором, художником, ботаніком, біологом, дендрологом, флористом, хіміком, водопровідником і будівельником в одній особі. 

Графічний дизайн. Графічний дизайн - художньо-проєктна діяльність по створенню гармонійного та ефективного візуально-комунікативного середовища. Графічний дизайн вносить інноваційний внесок у розвиток соціально-економічної та культурної сфер життя, сприяючи формуванню візуального ландшафту сучасності.

Графічний дизайн як дисципліну можна віднести до числа художніх та професійних дисциплін, що фокусуються на візуальній комунікації та уяві. Для створення і комбінування символів, зображень або слів використовуються різноманітні методики з метою сформувати візуальний образ ідей і послань. Графічний дизайнер може користуватися друкарським оформленням, образотворчими мистецтвами і техніками друкування сторінок для виробництва кінцевого результату. Графічний дизайн як термін часто застосовують при позначенні самого процесу дизайну, за допомогою якого створюється комунікація, так і при позначенні продукції (результатів), яка була отримана після закінчення роботи.

Сьогодні, у період постійної зміни і появи нових специфічних сфер діяльності людини, швидкоплинної реалізації новітніх технологічних процесів, є велика необхідність у спеціалістах, які вміють виконувати на високому художньому рівні дизайн предметного і просторового середовищ. Колектив високофахових викладачів-практиків кафедри архітектурно-проєктної справи ІІНО КНУБА запрошує вас стати частиною нашої команди. У майбутньому кількість професій у цій сфері на стику творчості і технологій лише зростатиме.  

websprint me creative

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА