Сучасні світові тенденції у будівництві - у навчальних дисциплінах кафедри будівництва та інформаційних технологій ІІНО КНУБА

Про сучасні світові тенденції у будівництві, зокрема, щодо використання нових матеріалів, та їх відображення у відповідних навчальних дисциплінах  кафедри будівництва та інформаційних технологій  Інституту інноваційної освіти КНУБА, яка є випусковою кафедрою з підготовки кваліфікованих фахівців за освітніми програмами «Міське будівництво і господарство» та «Промислове і цивільне будівництво», розповідає завідувач кафедри, доктор технічних наук, доцент, старший науковий співробітник Дмитро Едуардович Прусов.

«Інженери найбільших світових компаній працюють над створенням інноваційних матеріалів, які дозволяють зводити будинки з унікальними характеристиками, при будівництві якого використовувалися найновіші технології. Наприклад, у багатьох розвинених країнах під час зведення будинків вже давно не використовуються лише бетон і цегла – виробники застосовують дерев'яні конструкції, які не горять, ЗD-друк і самоочисні фарби. Найчастіше нові технології в будівництві використовують в Японії, США, Сінгапурі, ОАЕ. У Катарі, наприклад, готуються побудувати споруди із соляних блоків, які змішують з крохмалем і покривають матеріалом з використанням епоксидної смоли. Автор технології – архітектор з Голландії Ерік Джоберс.

Розвиток технологій підштовхують проблеми, з якими стикаються країни. Наприклад, у Наньтуні (КНР, провінція Цзянсу) китайські архітектори компанії Winsun винайшли спосіб будівництва дешевих споруд за допомогою 3D-принтера, що друкує будинки з будівельного сміття. Пристрій за добу може надрукувати до 10 домів. Собівартість кожного з них не перевищує $5000. Так вирішується проблема доступного житла. Вже незабаром у країні з'явиться декілька сотень фабрик, на яких з будівельного сміття вироблятимуть витратні матеріали для гігантського принтера.

03ebca585aa442e15b7fb926bb4d38d5 L3Рис. 1. Будинки  збудовані за допомогою 3D-принтера

В Японії після руйнівного землетрусу 2011 року задумалися про будинки, що парять у повітрі. Японська компанія Air Danshin Systems Inc розробила систему, яка дозволяє піднімати будинок над землею при виникненні землетрусів. Будівля розташовується на повітряній подушці й не закріплюється на фундаменті. Після початку землетрусу спрацьовують датчики, що розташовані по периметру будівлі. Вони запускають компресори, які піднімають будинок на 3 - 4 см від землі, що дозволяє мінімізувати наслідки землетрусів. Система користується попитом і встановлена ​​вже приблизно в 100 будинках тільки на території Японії. Технологією зацікавилися й інші країни Азії, які потерпають від сейсмічної активності.

З останніх новинок продуктових інновацій – бетон, що самовідновлюється. Її розробив Хенк Джонкерс з Делфтського технічного університету. Суть інновації – при виробництві бетону використовуються капсули з бактеріями. Якщо бетон тріскається, капсули розчиняються під впливом води, бактерії оживають і виділяють вапняк, який і закупорює тріщини. Розробка дозволить подовжити термін експлуатації бетону на десятиліття і економити на проведенні вартісного ремонту бетону.

biobetonРис.2. Бетон, що самовідновлюється

 Цей будматеріал і використовуватимуть при створенні «розумного міні-міста», що зводить у Лас-Вегасі, штат Невада, США, фонд Bleutech Park Properties. За шість років фонд обіцяє побудувати «розумне селище», де будуть реалізовані всі передові технології: поновлювані джерела енергії від сонця, вітру, води, кінетичної енергії жителів, автономні транспортні засоби, штучний інтелект, доповнена реальність, інтернет речей і робототехніка.

Сучасні світові тенденції знаходять відображення у відповідних навчальних дисциплінах  кафедри Будівництва та інформаційних технологій  Інституту інноваційної освіти КНУБА, яка є випусковою кафедрою з підготовки кваліфікованих фахівців за освітніми програмами «Міське будівництво і господарство» та «Промислове і цивільне будівництво».

Детальніше про особливості навчання на КАФЕДРІ БУДІВНИЦТВА ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ІІНО КНУБА - в інтерв'ю з завідувачем кафедри, доктором технічних наук, доцентом, старшим науковим співробітником Дмитром Прусовим.

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА