Участь у круглому столі «Концепція, проектування, експертиза, будівництво та утримання інфраструктурних об’єктів в Україні»

На запрошення Національного експертно-будівельного Альянсу України та Асоціації інженерів-консультантів України директор ІІНО КНУБА, професор Олександр Никитюк взяв участь у круглому столі «Концепція, проектування, експертиза, будівництво та утримання інфраструктурних об’єктів в Україні».

67565436 364098211193236 9139779663898345472 n

Захід за участю провідних експертів, науковців сфери будівництва та утримання доріг та представників бізнесу відбувся з метою обговорення шляхів реалізації Указу Президента України № 529/2019 «Про деякі заходи щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг», підписаного за результатами робочої наради щодо дорожньої інфраструктури, яка відбулася 19 липня.

Документ передбачає низку заходів, спрямованих на створення безпечних та комфортних умов для учасників дорожнього руху, розвиток мережі якісних доріг, формування сприятливих умов для бізнесу.

Зокрема, до 1 січня 2020 року Кабінет Міністрів має забезпечити перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових і технічних вимог до учасників публічних закупівель відповідно до найкращих світових практик. Крім того, мають бути створені умови для використання новітніх технологій та матеріалів під час будівництва, реконструкції, ремонту доріг, переглянуті відповідні нормативно-технічні документи з метою забезпечення європейської якості автомобільних доріг. Також замовники мають залучати на конкурсних засадах незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг.

На переконання президента Асоціації інженерів-консультантів України, єдиного повноважного представника Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC) в Україні, Яни Щигурової,  Указ є стратегічним планом будівництва у дорожній сфері. Документ стосується багатьох ключових позицій, тому усім, хто має відношення до дорожньої сфери, потрібно об’єднатися, розробити реальну дорожню кадру для впровадження європейських норм і стандартів у наше життя і за підсумками створити робочу групу з представників реального бізнесу, освіти.

Акцентуючи на важливості питання підготовки якісних кадрів для галузі, учасники заходу зазначили, що ІІНО КНУБА має позитивний досвід у цьому питанні, адже є першим  навчальним закладом, який у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю з АІКУ, отримав право підготовки сертифікованих інженерів-консультантів. Відгуки про рівень підготовки дуже хороші, і багато інженерів-консультантів вже успішно працюють у галузі.

Звертаючись до учасників круглого столу, Олександр Никитюк зазначив, що вихід Указу Президента є свідченням уваги до якості робіт, яку почала офіційно висловлювати влада. Ще на початку року ІІНО КНУБА, маючи відповідну ліцензію, уклав угоду з АІКУ, спільно було розроблено навчальні програми, за якими проводиться навчання, чітко у правовому полі відбувається сертифікація і видача документів державного зразка. Інститут активно вивчає досвід європейський країн з підготовки та сертифікації інженерів-консультантів і втілює їх у власну практику, налагоджує ефективну співпрацю з партнерами.

Віцепрезидент Академії будівництва України, професор ІІНО КНУБА Віктор Лещинський наголосив, що ІІНО КНУБА має потужну наукову і технічну, лабораторну  базу, високий рівень викладачів для сертифікації інженерів-консультантів і проводить її у повній відповідності до законодавства, з внесенням документів, які видаються, у ЄДР.

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА