Відкрита лекція «Проблеми екології малих річок м. Києва»

1 березня 2019 року в 222 аудиторії ВСП «Інститут інноваційної освіти Київського національного університету будівництва та архітектури» відбулась відкрита лекція Вільдмана Ігоря Лазаровича на тему «Проблеми екології малих річок м. Києва». Доцент Вільдман є лауреатом Державної премії України в галузі архітектури (2008), відомим в Україні політичним діячом, інвестором та меценатом, який має досвід роботи в Міністерстві екології та природних ресурсів України. На відкриту лекцію до студентів магістратури були запрошені провідні фахівці – викладачі КНУБА, директор ІІНО, професор Никитюк О.А., Салій І.М., Моклячук Л.І., доцент Новикова І.В., доцент Ковальська Г.Л., Жолкевський П.Ф., доцент Авдєєва Н.Ю. та Третяк Р.А.

Стрімкі темпи будівництва в столиці та зростання кількості мешканців з автомобілями в містах призводить до того, що екологічний стан водойм, особливо річок, стає дедалі гіршим. Внаслідок низької культури рекреації, відсутності інформації про стан водойм у водному і земельному кадастрах забудова вздовж малих річок призвело до погіршення стану практично всіх водойм і навіть знищення цілих водних екосистем. Надзвичайно велика кількість побутових відходів, будівельного сміття нищить середовище, в якому проживає людина.

Тема лекції І.Л. Вільдмана спрямована на ревіталізацію та впорядкування малих річок в місті Києві для студентів магістратури (архітекторів та землевпорядників), що має на меті привернення уваги до актуальної проблеми, порушеної киянами і яку намагається вирішити столична влада.

В урбаністиці поняття "ревіталізація" означає відновлення міського середовища, при якому вона стає більш придатною для проживання і використовується для позначення процесів відтворення, пожвавлення і відновлення міського простору.

На жаль, практика перетворення у ХІХ-ХХ ст. річок у канали та заключення їх у труби з метою захисту міської території від затоплення призвела до знищення малих річок та екосистем. Технологічна інфраструктура довкола міських річок змінювалася і треба було не лише очистити воду ріки, але й гармонізувати нові інфраструктурні споруди в міське середовище. Тож Ігор Лазарович обґрунтував свої позиції щодо підходів, засобів розв'язання поблеми та визначив філософію розвитку, яка б влаштувала інтереси бізнесу, мешканців, міську владу, щодо облаштування берегів міських малих річок - «завдання архітекторів, землевпорядників, містобудівників знайти спільне технологічне, архітектурне та містопланувальне рішення формування берегів у рекреаційне (міське та природне) середовище».

Лектор використав метод зворотного зв’язку зі слухачами, і не лише відповів на запитання, а й залучив до обговорення суті проблем та шляхів їх вирішення магістрів.

В ІІНО КНУБА студентів навчають формувати нові погляди та захищати свою думку, вирішувати сучасні виробничі проблеми суспільства.

За результатами відкритої лекції на засіданні кафедри Управління територіями ІІНО КНУБА відбулось обговорення. Рецензентом виступила доктор сільськогосподарських наук, професор Моклячук Лідія Іванівна, відомий вчений в області розроблення наукових підходів щодо адаптації комплексного використання земельних і біологічних ресурсів в умовах неминучих наслідків глобальної зміни клімату, яка надала позитивні висновки щодо методу та змісту подання лекції Вільдманом Ігорем Лазаровичем.

У місті Києві складаються сприятливі умови для використання водних об’єктів в екскурсійно-туристичній діяльності. Є запити туристів побачити не лише Дніпро, а й літописні Либідь, Почайну та ін. Туристична інфраструктура далеко не всіх водних об’єктів знаходиться на належному рівні, що  гальмує розвиток рекреаційного туризму.

До речі, у 2018 році оголошено відкритий всеукраїнський конкурс  "Ревіталізація прибережної території річки Либідь" в якому беруть участь випускники та студенти Київського національного університету будівництва та архітектури. Замовником конкурсу виступає ГС «Фонд «Наша Либідь». Конкурс проводиться за підтримки Національної спілки архітекторів України і Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

r 3

r 5

r 6

r 7

r 8

 

 

 

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА