Зустріч Романа Третяка з землевпорядниками ОТГ у Вінниці

19 лютого у Вінниці в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій області (директор Тетяна Пашиніна)  за підтримки Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування (директор Олег Левченко) відбулась зустріч завідувача кафедри Управління територіями ІІНО КНУБА Романа Третяка із землевпорядниками  об’єднаних територіальних громад з усієї Вінницької області.

“Ви всі чули про зміни до перспективного плану формування територій ОТГ і про активні дискусії, які відбуваються навколо цього процесу. До ваших компетенцій, як спеціалістів-землевпорядників сільських, селищних і міських рад, належить у т.ч. підготовка пропозицій щодо встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами і погодження проектів землеустрою. Мова йде про зміни законодавства, зокрема, про ймовірну втрату надходжень від акцизу, яка може бути компенсована також за рахунок ефективного регулювання ставок на земельні податки і виявлення користувачів земельних ресурсів, які ці податки не сплачують ”, - зазначив у вітальному слові до учасників семінару директор ВЦРМС Олег Левченко.

52594407 2249510591954487 5038682265312296960 o

viber image 2019 02 21 01.45.12

52491610 2249510515287828 8444696759602511872 o

Планування управлінської діяльності територіями громад, формування інформаційного забезпечення земельного устрою (меж адміністративних, населених пунктів, повноважень по розпорядженню)  у регіонах є нагальним питанням, яке визначає умови формування земельної політики та місцевого бюджету. Роман Третяк розповів про принципи формування ресурсів розвитку територій ОТГ та про освітні програми підготовки спеціалістів, наукові доробки, які впроваджуються Інститутом інноваційної освіти КНУБА з підготовки кадрів для забезпечення виконання зазначених робіт.

Так, Закон України № 2498-VIII від 10.07.2018 визначив принципи та порядок передачі земель, які залишилися у колективній власності, однак процес передачі до комунальної власності ділянок потребує адміністрування з боку землевпорядників ОТГ, про ці та інші особливості і розповів завідувач кафедри Управління територіями.

До відома, на засіданні КМУ 22.12.2018 було зазначено, що другий етап децентралізації передбачає впровадження додаткових контрольних функцій щодо адміністрування цими землями в ОТГ.

Природно, що запитань у землевпорядників накопичилось дуже багато. Після доповіді Романа Третяка «Про структуру землевпорядного планування розвитку системи землекористування в територіальних громадах» вони мали можливість поставити їх і отримати фахові відповіді.

52550282 2249510511954495 8940819680482820096 o

«Зустріч була настільки насиченою, питань виявилося настільки багато, що довелося порушити усі регламенти, перенести зустріч із випускниками коледжів і продовжити практикум до завершення робочого дня, - розповідає Роман Антонович. – Ми детально обговорили особливості формування меж територій економічних інтересів ОТГ та земель комунальної власності, докладно зупинились на особливостях їх реєстрації в державному земельному кадастрі.  Питання, які ставили під час зустрічі, підкреслюють актуальність та затребуваність інженерів-землевпорядкування, які володіють проблемами місцевого самоврядування.

anketa

Анкетування, проведене за ініціативи Третяка Романа, підтверджує необхідність відкриття спеціалізацій в магістратурі та науково-виробничої лабораторії, де б вивчалися проблеми та розроблялися методики їх вирішення.

“Продовжується процес делегування органам місцевого самоврядування повноважень у сфері розпорядження землями державної власності. Визначення земельних ресурсів за формою власності, запровадження аукціонних способів продажу земельних ділянок, визначення інвестиційно привабливих об'єктів може значно покращити довіру до місцевої влади з боку потенційних внутрішніх і зовнішніх інвесторів і збільшити надходження до місцевих бюджетів”, - підкреслив, звертаючись до учасникыів заходу, радник з регіонального розвитку Юрій Войціцький.

Загалом, учасники зустрічі наголошували, що виступ пана Третяка містив багато практичних порад і успішних практик у сфері управління земельними ресурсами, які були обговорені в режимі живого спілкування і ефективного діалогу.

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА