Ефективна співпраця ІІНО КНУБА з НЕБАУ – важлива складова процесу підготовки кадрів для будівельної галузі, які відповідали б високим вимогам іноземних інвесторів

У рамках круглого столу "Що гальмує інвестиційний потік у будівельну галузь України?", який пройшов в Києві за ініціативи НЕБАУ (Національного експертно-будівельного альянсу України), відбулося обговорення низки актуальних питань, які важливі для впровадження реальних змін для оздоровлення інвестиційного клімату в будівельній галузі України.

Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в полі особливої уваги були, зокрема, наступні питання:

Яких сигналів та конкретних змін очікують іноземні інвестори, щоб розглядати українську будівельну галузь як довготривалий привабливий інвестпроект?

Чи є зацікавленість іноземних інвесторів у проекті реновації застарілого житлового фонду?

Чи є бажаючі інвестувати реконструкцію інфраструктури?

Які конкретні причини «відкладеного інтересу» до інвестування в будівництво в Україні?

Які сектори будівництва цікавлять інвесторів зараз?

Аналізом ситуації поділився член ради НБУ Василь Фурман, торговий аташе посольства Канади в Україні Юрій Мардак, голова профспілки промисловості будівельної галузі Василь Андрєєв та керівники підприємств, що працюють з іноземними інвесторами.

Глава НЕБАУ Віктор Лещинський акцентував на необхідності реконструкції країни: "По суті все, за що не візьмись - від доріг до прогнилих внутрішніх комунікація і мостів, що розвалюються, старого житла, систем постачання води і тепла, каналізації - все це вимагає негайної реконструкції відповідно до вимог 21 століття. І все це можна робити, залучаючи кошти інвесторів ".

licc

Директор ІІНО КНУБА, професор Олександр Никитюк звернув увагу на питання підготовки високофахового кадрового резерву, здатного гарантувати якість проектно-будівельних робіт у відповідності до високих європейських стандартів, зазначивши що цьому сприяє, зокрема, і ефективна співпраця з Національним експертно-будівельним альянсом України. Так, підписано Меморандум про співпрацю між Національним експертно-будівельним альянсом України та ІІНО КНУБА, в рамках якого вже відбулася низку важливих і корисних для обох сторін заходів, що дозволяє розширювати спектр освітніх послуг, які надає навчальний заклад, підвищувати їх рівень і наближати до прогресивних європейських стандартів.

Відеотрансляція ТУТ

Основним напрямом співробітництва між НЕБАУ та ІІНО КНУБА, як провідного закладу післядипломної освіти будівельного профілю, визначено проведення спільних освітніх заходів, спрямованих на задоволення потреб у кваліфікованих кадрах, створення для цього сприятливих умов для розширення можливостей працевлаштування та підвищення якості освіти.

Окрім того, ІІНО КНУБА є єдиним навчальним закладом, якому у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю з АІКУ (Асоціація інженерів-консультантів України, єдиний повноважний представник Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC) в Україні) надано право підготовки сертифікованих інженерів-консультантів, послуги яких набувають все більшого поширення в Україні. На сьогодні вони залучаються насамперед у проектах, що реалізуються за рахунок міжнародних фінансових організацій, оскільки часто участь кваліфікованого інженера-консультанта у проекті є вимогою світових та європейських банків. Незалежний контроль якості робіт силами інженера-консультанта запроваджується у дорожньому будівництві. Особливо затребуваною така послуга може стати для органів місцевого самоврядування, фінансування яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів, а тим більше – при спорудженні масштабних об’єктів будівництва. Відгуки про рівень підготовки дуже хороші, і багато інженерів-консультантів вже успішно працюють у галузі, демонструючи якісний рівень роботи, що також є привабливим фактором для інвесторів.

Адміністрації ІІНО КНУБА продовжує активну діяльність в напрямку розширення і розвитку міжнародних зв’язків.

На початку червня відбувся Всеукраїнський конкурс архітектури і урбаністики «Ukrainian Urban Awards»,  в якому співробітники кафедри будівництва та інформаційних технологій ІІНО КНУБА переймали європейській досвід щодо сучасних тенденцій планування міста на шляху його сталого розвитку.

Успішною стала ділова зустріч «Успішний експорт відповідності продукції вимогам ЄС» за участю керівника Проекту «SME export compliance under DCFTA» з Великої Британії.

ІІНО КНУБА став учасником престижного міжнародного форуму EduData Sammit 2019 у Лондоні.

«Як засвідчили перші результати вступної кампанії 2019, сьогодні все більш затребуваними у суспільстві є напрямки підготовки фахівців будівельно-архітектурного профілю. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб рівень підготовки у нашому Інституті відповідав найвищим світовим стандартам. І це наш реальний внесок у питання оздоровлення інвестиційної привабливості будівельної галузі України», - наголосив Олександр Никитюк.

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА