ІІНО КНУБА - єдиний вищий навчальний заклад, якому надано право підготовки сертифікованих інженерів-консультантів

В ІІНО КНУБА  розпочалися курси підвищення кваліфікації інженерів-консультантів, які організовано спільно з Асоціацією Інженерів-Консультантів України (АІКУ), що є єдиним представником Міжнародної інженерної федерації FIDIC (Міжнародна федерація інженерів-консультантів).

Зі вступною лекцією першого дня виступила доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту в будівництві КНУБА Олена Анатоліївна Бондар.

DSC02795

Інженерно-консультаційні послуги стають невід’ємною складовою сучасного будівельного процесу. І ІІНО КНУБА - єдиний навчальний заклад, якому у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю з АІКУ надано право підготовки сертифікованих інженерів-консультантів, послуги яких набувають все більшого поширення в Україні. На сьогодні вони залучаються насамперед у проектах, що реалізуються за рахунок міжнародних фінансових організацій, оскільки часто участь кваліфікованого інженера-консультанта у проекті є вимогою світових та європейських банків. Незалежний контроль якості робіт силами інженера-консультанта запроваджується у дорожньому будівництві. Особливо затребуваною така послуга може стати для органів місцевого самоврядування, фінансування яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів, а тим більше – при спорудженні масштабних об’єктів будівництва.

Інженер-консультант виконує цілий ряд медіаторських функцій, зокрема:

виступає в ролі експерта, який консультує замовника з питань реалізації проекту;

займається підбором постачальників і підрядників;

об’єктивно і незалежно керує будівництвом на майданчику і повністю супроводжує проект на всіх стадіях;

несе відповідальність за дотримання норм законодавства у частині делегованих замовником повноважень;

у разі необхідності залучається до участі у вирішенні спорів, особливо на етапах досудового (позасудового) врегулювання: управління претензіями, медіації, адьюдикації через Раду з врегулювання спорів (Dispute Adjucation Board, DAB), арбітражу;

та інші функції.

Зміни, крізь які проходить наша держава на шляху до світових стандартів, вимагають розвитку інженерно-консультаційних послуг, що дозволить спростити та пришвидшити будівельний процес, підвищити якість його результатів та захистити його учасників від економічних та юридичних ризиків.

Меморандум, який наш навчальний заклад уклав з АІКУ є свідченням високої довіри та визнання провідної ролі закладу вищої освіти будівельного профілю, його відповідності високим стандартам Міжнародної інженерної федерації FIDIC.

Саме тому інтерес до курсів підвищення кваліфікації інженерів-консультантів, які організовано в ІІНО КНУБА, дуже високий.

1 липня навчання розпочала друга група слухачів. Слухачі, які вже отримали сертифікати про їх закінчення, задоволені рівнем та організацією навчання, висловлюють подяку кваліфікованим викладачам Інституту, які значно розширили їх обізнаність в сфері інженерно-консультаційних послуг і переконані, що набуті теоретичні та практичні навички допоможуть у професійній діяльності.

DSC02791

DSC02792

Ми поспілкувалися з окремими слухачами, щоб зрозуміти, якою є їх сфера діяльності, чого вони чекають від навчання і які перспективи відкриває отримання нових знань і сертифікату (про це читайте згодом).

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА