Представники ІІНО КНУБА взяли участь у круглому столі з питань підготовки інженерів-консультантів

ІІНО КНУБА готуватиме сертифікованих інженерів-консультантів. Меморандум про це укладено з Асоціацією інженерів-консультантів України (АІКУ),  яка є єдиним повноважним представником Міжнародної інженерної федерації FIDIC (Міжнародна федерація інженерів-консультантів) в Україні і представляє українські компанії, що діють як незалежні проектувальники і консультанти в області всіх видів споруд і екології на науковій основі і знаннях в області технологій.

12 квітня представники адміністрації ІІНО КНУБА, єдиного навчального закладу, якому надано право підготовки сертифікованих інженерів-консультантів, - заступник директора з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків, дистанційної освіти, професор Олеся Линовицька, доктор економічних наук, доцент, завідувачка кафедри економіки та менеджменту  Iннола Новикова, доктор технічних наук, доцент, старший науковий співробітник, завідувач кафедри будівництва та інформаційних технологій Дмитро Прусов, взяли участь у робочій зустрічі з питання підготовки фахівців зазначеного профілю, яка відбулась за участю АІКУ.

Хто такі інженери-консультанти?

Інтеграція будівельного ринку України у європейський простір технічного регулювання потребує нових підходів до розвитку консультаційних та інжинірингових послуг у будівництві. Тому вже сьогодні при реалізації проектів, які фінансуються за кошти міжнародних фінансових організацій, визначаються спеціальні вимоги до персоналу, у тому числі щодо наявності в інжинірингових компаніях інженерів-консультантів. З подібними проблемами стикаються також організації, що прагнуть отримати можливість виходу на європейський ринок праці відповідно до міжнародних принципів і правил ведення бізнесу.

Дана область є новою для законодавства і будівельного ринку України: професія «інженер-консультант» була введена в Довідник професій (Випуск 64 «Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи») у серпні 2017 року (Наказ № 192 від 08.08.17 (PDF)*), а її кваліфікаційні характеристики (перелік послуг, які може надавати інженер-консультант) – визначені Наказом № 350 від 29.12.17 (PDF)*.

Актуальні відомості про інженерно-консультаційні послуги необхідні всім учасникам будівельного процесу, а особливо – замовникам будівництва та інженерам-консультантам, які розпочинають свою діяльність в Україні.

Саме тому затребуваність кваліфікованих інженерів-консультантів з відповідними сертифікатами сьогодні дуже висока.

Підставою для проведення спеціальної підготовки та сертифікації фахівців за професією інженер-консультант є НАКАЗ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 08.08.2017 №192 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 64 “Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи”. Зміна №11, підрозділ “Професіонали» розділу 1 «Керівники, професіонали, фахівці» доповнено позицією «інженер-консультант (будівництво)”.

Відповідно до цього наказу встановлено чотири категорії інженера-консультанта:інженер-консультант (будівництво);  інженер-консультант (будівництво) ІІ категорії; інженер-консультант (будівництво) І категорії; провідний інженер-консультант (будівництво).

Угода з АІКУ про підготовку цих фахівців саме в ІІНО КНУБА є свідченням високої довіри до нашого навчального закладу, визнання його провідної ролі, як сучасного закладу вищої освіти України будівельного профілю, який відповідає високим стандартам Міжнародної інженерної федерації FIDIC.

S02 5193

S02 5219

S02 5254

S02 5284

S02 5286

S02 5299

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА