День вишиванки в Інституті інноваційної освіти КНУБА

Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки.

Вишиті сорочки є характерними для багатьох країн світу, однак в Україні вони стали символом національної ідентичності.

Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

За доброю традицією доєдналися до святкування Дня вишиванки і представники Інституту інноваційної освіти КНУБА.

У мирний час у День вишиванки зазвичай відбуваються святкові заходи, флешмоби та концерти, але під час воєнного стану масові заходи заборонені. Проте одягнути сьогодні вишиванку, хай навіть удома, буде дуже важливим для українців під час війни.

Вишиванка є елементом національного строю та одним із символів України.

 2022 05 19 14 24 53 282

Довідково. Традиція святкування Дня вишиванки виникла ще у 2006 році. Ідея цього свята належить письменниці та журналістці Лесі Воронюк. Вона, тоді ще студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала своїм однокурсникам та викладачам вибрати один день та усім разом одягти вишиванки на пари. Її надихнув одногрупник Ігор Житарюк, який завжди ходив на навчання у вишиванці.

Спочатку ідею дівчини підтримали лише кілька десятків студентів і викладачів. Незабаром свято розрослося до всеукраїнських масштабів. Уже у 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. А зараз Всесвітній день вишиванки відзначають у понад 50 країнах світу.

uken
© Інститут інноваційної освіти КНУБА